تمام خواص کینوا؛ مادر دانههای گیاهی جهان
به گزارش سلام نو به نقل از شما نیوز،کینوا دانهای باستانی و مادر همه دانههای گیاهی جهان است؛ آنقدر مقوی است که غربیها از آن به جای گندم استفاده میکنند و آنقدر با ارزش غذایی بالاست که از آن به عنوان خاویار گیاهی یاد میشود.
کینوا در خاک خراسان جنوبی به خوبی میروید و با اقلیم این منطقه سازگاری دارد؛ در واقع به خاطر رشد خوبش در بدترین و دشوارترین شرایط آب و هوایی مشهور است و برای همین است که در کویر برای بیابان زدایی هم کاشته میشود. وطن اصلی اش آمریکای جنوبی است، اما به خاطر خواص فوق العاده اش و سازگاری اش با هر منطقه آب و هوایی، کشت آن در همه مناطق ایران و از جمله این استان گسترش یافته است.
شبیه به غلات است و مانند آن پخته و مصرف میشود، ولی در اصل غلات نیست. این گیاه عضو خانواده چغندر و اسفناج است و سرشار از مواد پروتئینی است. آنقدر ارزش غذایی بالایی دارد که موجب مقایسهی آن توسط سازمان خواربارجهانی با شیر خشک شده است. روش پختش هم خیلی ساده است و مانند برنج پخته میشود.
گرچه خواص کینوا دوای هر درد بی درمانی است؛ ضدپیری است و سرشار از پروتئین، منیزیم، فیبر، پتاسیم، آهن، کلسیم، فسفر، ویتامینهای گروه ب، ویتامینای و حاوی آنتی اکسیدانها و همه ۹ آمینو اسید ضروری بدن است، اما خواص دیگری هم دارد.
به گفته محسن پویان، مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی، منگنز یک آنتی اکسیدان قوی است و سرعت فرآیند پیری را کاهش میدهد، در نتیجه کسانی که از ظاهر پوست خود در آینده نگران هستند، میتوانند از کینوا به دلیل داشتن منگنز فراوان استفاده کنند.
وی با بیان اینکه کینوا دارای مقادیر زیادی پروتئین است که فرد را دچار سیری زودرس کرده و مانع از پرخوری میشود، وی همچنین تاکید کرد: کینوا علاوه بر تأمین بسیاری از نیازهای بدن، فرد را در کاهش وزن بدون هیچ گونه عوارضی یاری میکند. گرانولهای نشاسته موجود در کینوا بر خلاف برنج بسیار ریز بوده و اثرات چاق کنندگی ندارد.
این پژوهشگر گیاهان دارویی معتقد است کینوا به علت پروتئین بسیار زیاد به عنوان خاویار گیاهی در جهان شهرت یافته است؛ میزان فیبر کینوا بسیار بالا بوده و مورد تائید کارشناسان تغذیه کشوری است. فیبر میتواند باعث کاهش کلسترول و شاخص قند خون شود و برای سالمندان هیچ گونه مشکلی ایجاد نمیکند.
این پژوهشگر گیاهان دارویی تصریح کرد: میزان فیبر در گیاه کینوا بسیار قابل توجه است و در سلامت اعمال روده تأثیر زیادی میگذارد چراکه فیبر دارای ظرفیت بالایی در نگهداری آب است و همین امر باعث جذب اسیدهای صفراوی و ترکیبات سمی میشود. دانه کینوا بسیار کم حجم و بسیار خوش هضم بوده و منبع غنی از پروتئین، آهن، منیزیم، فیبر، فسفر و ویتامینهای گروه B است.
وی با اشاره به اینکه ارزش غذایی کینوا به وسیله سازمان خوار و بار جهانی با شیر خشک مقایسه شده است، افزود: مقابله با دیابت نوع دو، جلوگیری از کم خونی، همیار لاغری و کلسترول، تسکین دردهای میگرنی، تسکین بخش مشکلات گوارشی و جلوگیری از پوکی استخوان از دیگر مزایای کینوا است.
این پژوهشگر گیاهان دارویی با بیان اینکه کینوا سطح قند خون را ثابت نگه میدارد، تصریح کرد: کینوا به دلیل تعادل میزان پروتئین، کربوهیدرات و مواد معدنی لازم برای بدن یک ماده غذایی لازم به شمار میرود.
مریم جوادی بایگی، مدیر جهاد کشاورزی سربیشه نیز گفت: با توجه به سازگاری این گیاه به شرایط خشکی و شوری خاک طی سال زراعی جاری کشت کینوا در سطح سه هکتار از اراضی زراعی شهرستان به صورت مکانیزه صورت گرفته است. زمان کاشت کینوا در سربیشه همه ساله از اواسط تیر ماه آغاز میشود و تا اوایل مرداد ماه ادامه دارد.
وی افزود: سطح زیر کشت کینوا در سال زراعی گذشته حدود ۵ هکتار بوده که از این سطح، حدود ۴ و نیم تن کینوا برداشت شد.
مدیر جهاد کشاورزی سربیشه با بیان اینکه از هر هکتار زیر کشت کینوا در سربیشه حدود یک تن محصول برداشت میشود، تصریح کرد: برنامه کاشت کینوا در خراسان جنوبی به صورت پایلوت و آزمایشی از سال زراعی ۹۶-۹۵ در شهرستان طبس گلشن آغاز شده است.